Het terugkommoment voor beginnende bestuurders

Het terugkommoment is het laatste luik in de vernieuwingen van de rijopleiding die de Vlaamse regering in 2017 heeft opgestart. Alle nieuwe bestuurders, die na 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs behaalden, zullen deze vier uur durende sessie moeten volgen, tussen de 6 en de 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs. Ook kandidaten die na 1 oktober 2017 van model van voorlopig rijbewijs veranderden – dus die omschakelden van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden naar een van 36 maanden of omgekeerd – moeten het terugkommoment volgen.

Als je voor 1/10/2017 je voorlopig rijbewijs behaalde, val je dus niet onder de nieuwe regeling en moet je dit terugkommoment niet volgen.

Programma

  • Een kennismaking met de lesgever en de medekandidaten (30′)
  • Praktijkoefeningen op het privaat terrein (120′). Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt. Je ondervindt in speciaal uitgeruste wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30km/uur en aan 50km/uur, je kan met een alcoholbril leren hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt en ervaart de risico’s van afleiding bij het rijden.
  • Daarna neem je deel aan een interactief groepsgesprek (90′). De praktijksessie wordt geëvalueerd, maar ook je ervaringen als nieuwe bestuurder tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je ‘rijcarrière’ deel je met je medekandidaten. De gesprekken gaan over diverse onderwerpen, zoals de risico’s van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers en vriendenkring, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.
Bekijk de kalender

Wil je inschrijven voor een terugkommoment?

Alle geplande terugkommomenten kan je vinden in onze kalender.
Bekijk de kalender

Ben je op zoek naar iets anders?

Theoriecursussen

Theoriecursussen

Wat is het?

Waar?

Vormingsmomenten

Vormingsmomenten

Wat is het?

Waar?

Praktijklessen

Praktijklessen

Wat is het?

Waar?

Zoek een rijschool

Met onze handige zoekmachine vind je snel een rijschool bij jou in de buurt.

Zoek een rijschool