Het vormingsmoment voor begeleiders

Iedereen die, tijdens de oefenperiode, een leerling wil begeleiden om een rijbewijs B te behalen, moet op het voorlopig rijbewijs worden vermeld. Vanaf 1 oktober 2017 moet elke begeleider daarvoor een verplicht vormingsmoment volgen van 3 uur. Deze nieuwe regeling geldt enkel indien het voorlopig rijbewijs werd aangevraagd nà 1 oktober 2017. Als het voorlopig rijbewijs werd aangevraagd vóór 1 oktober 2017 dan blijft de oude wetgeving van kracht.

De prijs voor deze sessie bedraagt 20 euro per begeleider. De leerling mag gratis deelnemen aan de sessie.

Samen voor vaardige, veilige en respectvolle bestuurders

Het belangrijkste doel van de vernieuwingen in de rijopleiding is de daling van het aantal zware verkeersongevallen waarbij in ons land veel te veel – ook jonge – slachtoffers vallen. Door samen aan de slag te gaan kunnen we een belangrijke stap zetten naar een veilige mobiliteit. Het vormingsmoment kan een unieke gelegenheid zijn om rijschoollesgevers en begeleiders dichter bij elkaar te brengen, als partners die mekaar nodig hebben en aanvullen.

We hebben dezelfde doelstelling: bekwame, veilige en milieubewuste chauffeurs opleiden, respectvol tegenover zichzelf en anderen. We hebben andere troeven: de rijschoollesgever werkt vanuit een professionele basis, waar dag na dag nieuwe ervaring, kennis en know-how aan wordt toegevoegd, zodat de leerling op een intense en efficiënte manier de juiste vaardigheden en inzichten krijgt aangereikt. Maar bij het inoefenen en automatiseren van die vaardigheden komt de sterkte van de vrije begeleiding aan bod: het aantal oefenmomenten noch de duur ervan kan in de rijschool worden geëvenaard.

Met de juiste ingesteldheid

Natuurlijk trachten we van jouw pupil een vaardige bestuurder te maken, die rijtechnisch de auto onder controle heeft en de verkeersregels kent en toepast. Maar de attitude waarmee een chauffeur zich in het verkeer begeeft bepaalt de impact op de veiligheid. Verkeersdeelname heeft niet enkel te maken met wat een bestuurder kan doen, maar vooral met wat een bestuurder wil doen… In het vormingsmoment willen we samen nadenken over hoe we jonge mensen bewust kunnen laten omgaan met de risico’s van bv. groepsdruk, de vrienden die meerijden in de wagen, moderne communicatiemiddelen (gsm, smartphone), vermoeidheid en concentratie, enz.

Neem vooraf al eens een kijkje op www.vormingsmoment.be.

Bekijk de kalender

Wil je inschrijven voor een vormingsmoment?

Alle geplande vormingsmomenten kan je vinden in onze kalender.
Bekijk de kalender

Ben je op zoek naar iets anders?

Theoriecursussen

Theoriecursussen

Wat is het?

Waar?

Praktijklessen

Praktijklessen

Wat is het?

Waar?

Terugkommomenten

Terugkommomenten

Wat is het?

Waar?

Zoek een rijschool

Met onze handige zoekmachine vind je snel een rijschool bij jou in de buurt.

Zoek een rijschool